Regler

header

 

Kortfattade regler

Dessa korta regler är utformade för att ge grundläggande förståelse för spelet. Fullständiga regler som täcker poängräkning, spelets gång, serve, bana, boll och racket redogörs mer i detalj finns under respektive flik:

Serven
Alla servar slås underarms på eller under midjehöjd. Den första serven sker från höger och sedan växlar man mellan höger och vänster sida. Servaren måste studsa bollen bakom servelinjen mellan mittlinjen och sidoväggen.
Bollen skall slås över nät och träffa serverutan på diagonalt motsatt sida, bollen måste studsa inuti eller på raden som begränsar serverutan
Bollen kan fortsätta att slå i väggen men om den efter studs i mottagarens serveruta, bollen träffar stängslet, då är det servefel.
Mottagaren kan välja att slå bollen före eller efter det träffar väggen. När bollen har landat i rätt serveruta och bollen har returnerats korrekt, så är hela den 10m x 10m spelar ytan på båda sidor av nätet, i spel.
Om den första eller andra serven bollen träffar nätet och sedan landar motståndaren serveruta, så skall serven tas om.

Poängräkning
Padel poängräkning är densamma som används för tennis, dvs 15, 30, 40 och game, med lika vid två på 40-40. Ett lag behöver vinna två poäng efter varandra direkt efter “lika” eller “40 – lika” för att vinna ett game.
Padel matcher avgörs oftast över bäst av 3 set. Laget som först vinner sex game vinner setet förutsatt att det är med en marginal av två game över motståndarna.

Vid 6-6 spelas ett tiebreak. Laget som först vinner sju poäng vinner gamet och setet, under förutsättning att det är med en marginal av två poäng över motståndarna. Vid behov fortsätter tiebreak gamet till dess denna marginal är uppnådd.

Om ett 3:dje set spelas så spelar man vid 5-5 fram tills något av lagen har en marginal av två game över motståndarna. Om man kommer överens innan så kan man spela ett tiebreak istället.

Spelet
Under spelets gång så får bollen endast studsa 1 gång på banans yta. En spelare kan välja om att slå bollen på volley bollen eller låta den studsa. Om bollen studsar måste den göra så direkt på den 10m x10m spelar ytan utan att ha rört vid väggar eller stängsel.
Efter studs på banans yta, så får bollen fortsätta att träffa väggar eller stängsel, innan den returneras över nätet.
Mottagaren kan antingen slå bollen direkt tillbaka till motståndarnas område eller så kan de först slå bollen på sin egen vägg och innan den återsänds. Om bollen träffar stängslet innan retur så vinner motståndarna poäng.

Spelet fortsätter tills bollen studsar två gånger på banans yta eller en spelare bryter mot någon av reglerna.

 

 

 

Comments are closed.